srpska latinica   |   english   |
Војногеографски институт ВГИ Vojnogeografski institut
 
Адреса: ул. Мије Ковачевића 5, 11000 Београд,     тел: +381 11 3205 007,     факс: +381 11 3205 350,     e-mail: vgi@vs.rs  
Vojnogeografski institut

04.02.2011.
Војногеографски институт прославио 135. годину постојања

Сто тридесет пета годишњица постојања и рада Војногеографског института обележена је данас свечаном академијом. Скупу су присуствовали начелници, команданти и представници организационих јединица Генералштаба ВС, јединица и установа Министарства одбране, представници државних институција, факултета, научних установа, предузећа и агенција са којима Војногеографски институт сарађује.

Начелник ВГИ пуковник доц. др Мирко Борисов истакао је да је институт дао велики допринос у развоју бројних геодисциплина у Србији и региону, а учешћем у радовима и пројектима Међународне геодетске и картографске уније и иновацијама мерних инструмената и прибора, трајно ушао у историју светске геодезије.

– И поред неповољних утицаја светске економске кризе, у ову годину ушли смо са великим надама и оптимизмом, јер смо после дуго времена у процесу набавке новог авиона и дигиталне камере за фотограметријско снимање. Планирамо његово ангажовање на јесен, у кампањи аероснимања државне територије – рекао је пуковник Борисов.

Дан ВГИ био је и прилика да се уруче захвалнице установама и појединцима за дугогодишњу успешну сарадњу. Ове године захвалнице ВГИ добили су фирма ГИСДАТА, Астрономска опсерваторија, Висока грађевинско-геодетска школа, Геомагнетски завод, те ванредни професори др Драгољуб Секуловић и др Бранко Божић.

Програм обележавања јубилеја биће настављен изложбом најзначајнијих резултата ВГИ у протеклом периоду коју организује Војни музеј на Калемегдану. Изложба ће бити отворена 8. фебруара.

 

Copyright © Војногеографски институт - сва права задржана