српска ћирилица  |   english   |  
Vojnogeografski institut
VGI Vojnogeografski institut
 
Adresa: ul. Mije Kovačevića 5, 11000 Beograd,     tel: +381 11 3205-007,     faks: +381 11 3205-350,     e-mail: vgi@vs.rs  
Vojnogeografski institut

03.02.2017
Obeležen Dan geodetske službe i Vojnogeografskog instituta


U Vojnogeografskom institutu obeležen je Dan geodetske službe i Dan Vojnogeografskog instituta. Pozdravljajući goste, predstavnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, penzionisane pripadnike VGI i predstavnike firmi s kojima sarađuju, načelnik VGI pukovnik Zoran Srdić je istakao da je ta ustanova tokom tri veka postojanja i uspešnog rada menjala ime, mesto u sistemu, organizaciju, pa i države, ali nikada svoju osnovnu delatnost - „vojničko premeravanje Srbije, sastavljanje za voju upotrebu nužnih karata, snimanje i izrađivanje raznih vojničkih planova, osmatranje i proučavanje zemlje svoje i susedne u pogledu geografskom, topografskom i statističkom“, kako je zapisano 1876. godine u Ustrojstvu Đeneralštaba o osnivanju geodetske službe.
 
– Najvažniji zadatak VGI i danas je izrada Topografske karte razmere 1:25000 četvrte generacije, istakao je pukovnik Srdić, dodajući da je protekla jubilarna godina ostala upamćena po završetku prvih listova te značajne karte, najvrednijeg dela VGI.
 
Čestitajući pripadnicima Geodetske službe i Vojnogeografskog instituta, načelnik Uprave za izviđačke i obaveštajne poslove brigadni general Ilija Todorov je istakao da su tokom proteklih godina postigli značajne rezultate i izvršili mnogobrone planske i neplanske zadatke koji su pozitivno uticali na funkcionisanje Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. Posebno naglašavajući rezultate ostvarene u oblasti aerofotogrametrijskog snimanja iz vazduha, general Todorov je rekao da će novi savremeni proizvodi Instituta doprineti bržem i kvalitetnijem razvoju novih odbrambenih sistema.
 
– I u ovoj godini od VGI očekuje se mnogo, između ostalog i izrada nove Topografske karte razmera 1:50000 i 1:100000,a u planu je i izrada karte 1:250000 koja će se prvi put naći u upotrebi u Vojsci Srbije, rekao je general Todorov.

FOTOGALERIJA>>

Copyright © Vojnogeografski institut - sva prava zadržana